bench training

Vragen over de opvoeding van je Labrador? Plaats ze hier.
brigitte064

bench training

Ongelezen berichtdoor brigitte064 » 29/09/07 12:00

Nou, hier is die dan, op veler verzoek.
Ik wist even niet waar deze handleiding te plaatsen, vandaar in de discussie hoek :wink:

Bench training

Beginnen bij het begin

Training is wellicht een fout begrip bij het bezig zijn met de hele jonge pup, opvoeden is een beter woord.
Om je hondje goed te kunnen opvoeden is het nodig om, naast een portie basiskennis over hondengedrag in het algemeen, inzicht te hebben in het gedrag van jouw eigen hondje.
Vandaar dat het belangrijk is om zoveel mogelijk met je hondje bezig te zijn, zolang je hondje nog in het nest is, zijn 1e 7 levensweken dus.

De 1e dagen

Als je hondje wordt geboren is het zaak om, als de moeder het toelaat, zo snel mogelijk contact te leggen met de puppies.
Omdat de moeder niet snel onbekenden bij haar puppen zal laten, zul je dus vtv regelmatig bij de fokker op visite zijn geweest.
Als je de nestruimte betreed, doe dat dan rustig, spreek de moeder met hoge stem aan, en aai en knuffel haar.
Je zult zien dat de moeder na enkele minuten het geen enkel probleem vind dat je ook haar puppen betast.
Als de moeder zoogt, pak de puppen dan niet weg, betasten mag wel.
Verder zullen de puppen nog weinig drinken per keer, en dus heel vaak aan de borst van ma liggen, pas als ma haar puppen verzorgd heeft (laten drinken, en schoonlikken en ontlasting halen), haal de puppen dan ook niet uit de werpkist, maar ga er gewoon lekker zelf in zitten.

Na enkele dagen tot ongeveer de 18e dag

De 1e 18 dagen kan je hondje nog niet zien of horen, wel ruiken en voelen, probeer dan ook deze dagen te gebruiken om je hondje te knuffelen en bij je te leggen.
Zo leert je hondje, dat jouw geur garant staat voor warmte en behagen, dit gevoel zoekt hij ook bij zijn nestgenootjes.
Verder kun je in deze tijd ook mooi observeren, welk hondje rap is, welk hondje het allemaal wel goed vind, en…het allerbelangrijkst…hoe de mamma met haar kroost omgaat, immers haar rol ga jij dadelijk overnemen.
Het maakt trouwens niet uit welk hondje je neemt in die dagen, als je ze maar allemaal hebt gehad, zodat ze weten wie je bent.
En…vooral genieten he!!!

Tussen de 2e en de 5e week

Meestal beginnen rond de leeftijd van 16 dagen de oogjes en de oortjes open te gaan, en beginnen de kleintjes looppogingen te ondernemen.
Bij ons is het dan tijd om hun belevingswereld te gaan vergroten, de verhuizing naar de woonkamer, en het plaatsen van de speelren binnen en buiten.
De 1e dagen is het wennen voor de kleintjes, ineens meer ruimte, dus ook langer zoeken naar ma….en de nestverzorgers (waaronder jij dus), je zult zien dat de puppen nu al je geur kennen, en na het drinken je ook op zullen zoeken om lekker warm te gaan slapen.
Omdat je nooit precies kunt weten wanneer de pup gaat horen, kun je nu ook goedkeurende geluidjes gaan maken bij het knuffelen.
Hetzelfde geldt voor het zicht, de oogjes zijn nu wel al open, maar echt goed zien dat gaat geleidelijk, maak veelvuldig oogcontact, ga er lekker bij liggen en kijk goed hoe de kleintjes reageren.
Het is nu ook tijd om de knuffels in de speelren te leggen, die gaan straks lekker mee naar huis, in de bench.
Rond de 20e dag gaat de fokker langzaam afspenen, maw de pups gaan over op voer.
Iedere fokker heeft daar zo zijn methodes voor, daar ga ik nu niet verder op in, wat wel belangrijk is om te weten is dat de tijd is aangebroken om de pup te leren dat bepaalde geluiden (bijv. de fluit) voeding betekenen, doe hierin je voordeel en zorg dat je zoveel mogelijk tijdens voedertijd komt, zodat je je pup spelenderwijs de kom hier oefening kunt leren.
Verder kun je je in deze tijd natuurlijk ook zeer geliefd maken bij de pups door het voer te verstrekken, doe ook hier je voordeel mee.
Het lopen, zien en horen zal in de 3e levensweek altijd beter worden, de mate van beweging en reactie op de omgeving dus ook altijd heviger.
Je zult merken dat het knuffelen enkel nog kan als de pup moe is, pak hem dan ook lekker bij je.
Kijk verder nu goed om je heen, hoe de puppen op elkaar reageren, hoe mams corrigeert, en welke pup ze zwaarder corrigeert.
Kijk ook naar de manier waarop ze reageren op de fluit, op je stem, of ze rustig worden bij je, of ze alleen gaan liggen of juist bij elkaar of bij ma.
De fokker zal hun wereld vanaf de 3e levensweek altijd groter maken, de speelren wordt groter, de puppen gaan naar buiten, en komen in contact met andere honden.
Als je al een hond hebt, neem je hond dan altijd mee.
Heb je een reu, dan zal het nog een tijdje duren voordat hij los bij de puppen mag lopen, maar hij kan dan in ieder geval al zien wat hem te wachten staat.
Heb je een teef, dan zal ze vrij snel bij de puppen mogen.
Voor de puppen is het heel belangrijk om al heel vroeg ook met andere honden in contact te komen, zo leren de dominanten de onderdanigheid, en ook andersom.
De correcties van de andere honden kunnen soms bruut overkomen, zeker omdat de puppen bij het minste schreeuwen of ze afgeslacht worden, spring dan niet op of reageer op enige wijze, het schreeuwen is een stukje bescherming vanuit de natuur meegegeven, enkel bedoeld om de volwassen hond af te schrikken.

Verder wordt het nu ook tijd om te beginnen met de zindelijk maken.
Vanuit de natuur zullen de puppen hun nest niet meer bevuilen, laat je de puppen nu verblijven in een kleine ruimte, dan kunnen ze niet anders want er is niet genoeg plaats.
Laat de puppen dus ’s nachts niet meer in de werpkist, maar in de speelren.
Je zult zien dat ze na enkele dagen een vaste plek hebben waar ze hun behoefte doen.
Hetzelfde geldt voor de speelren buiten, maak de ren groot genoeg dat een poep-plek te realiseren is.


Wij beginnen nu ook met het ochtend-ritme vwb o.a. het zindelijk maken
Heel simpel, maar uiterst doeltreffend, wij zorgen ervoor eerder wakker te zijn als de pups.
Vervolgens sluipen we naar buiten, openen de schuifpui tussen de binnen speelren en de buiten speelren, en vervolgens maken we de kleintjes dmv goedkeurende en vrolijke geluiden wakker.
Doordat wij buiten staan, komen ma en kleintjes ook naar buiten, et voila…
Dit ritme wordt steeds meer uitgebouwd naarmate de weken verstrijken, en in 9 van de 10 gevallen zijn de kleintjes met 7 weken zindelijk, mits het baasje aan dit ritme blijft vasthouden.

Dan komt de drukste tijd, de weken 5 tot en met 7
In deze weken is het van allergrootst belang de puppen, het liefst samen met hun baasjes, in zoveel mogelijk verschillende situaties te brengen.
De puppen zitten nu in hun inprentingsfase, en alles wat zij nu meemaken, en hun een goed gevoel geven, dat blijft hun de rest van hun leven bij.
Hetzelfde geldt echter ook andersom, vandaar het belang van de keuze voor een fokker die daar ook mee bezig is.
Noem het maar op, en je gaat het doen, naar school, naar de winkel, met de auto, met de trein, bedenk al vtv wat je met je pup gaat doen in de toekomst, en zorg ervoor dat deze ervaringen al zijn opgedaan in deze weken.

Waarom samen met de baas, en waarom doet de fokker dat niet zelf?
Jullie zijn inmiddels meer dan vertrouwd met jullie pup, en de pup vertrouwt jullie als zijn eigen moeder, immers jullie geur, aanraking, geluid en beeld, staat hem vanaf het 1e moment bij.
De pup zal zich dan ook heel veilig bij je voelen, hang lekker een rugzak op je buik, en ga op pad, je zult merken dat de pup eerst kijkt, en vervolgens lekker in slaap valt op je buik.
De fokker zal natuurlijk gedurende de rest van de dag ook bezig zijn met het eigen maken van beeld en geluid, maar de fokker geeft de pup uiteindelijk af aan het nieuwe baasje.
Het is dus totaal onbelangrijk welke band de fokker heeft met de pupjes (die is trouwens vanzelf wel goed hoor), het is belangrijk dat jij een band hebt met je pupje, jij en je pupje gaan de grote wijde wereld in, en daarbij moet de pup jou kunnen vertrouwen….en jij je pup.

En dan is het zover…de kleintjes gaan mee naar huis.
Je fokker zal je al heel veel verteld hebben over hoe en wat de komende weken, en schroom niet bij twijfel, maar bel direct.
De laatste week ligt ook zijn vetdekentje al in de speelren.
Hier doen wij de laatste dag de pup al in zijn bench, met zijn knuffel en zijn vetdekentje, dan is de overgang niet al te groot, en weet de pup dat er in dat grote nieuwe hol, ook een bekende nestplek is.
Verder heeft het baasje dan de rotste dag gehad, de 1e dag zijn de kleintjes soms niet echt blij in de bench, en dat laten ze ook goed merken ook.




Haal je pup altijd in de ochtenduren op, het liefst zo vroeg mogelijk.
Na de autorit is je pupje alweer moe, zet hem even buiten om te plassen en te poepen, en even lekker te knuffelen.
Laat iemand de bench al klaarzetten, met daarin zijn knuffel, zijn vetdekentje, en water.
Zet de bench op een tochtvrije plek, waar geen doorgang is (ivm met stoten aan de bench), maar waar de pup je wel zoveel mogelijk in het zicht heeft.
Vervolgens gaat het kleintje de bench in.
De pup zal even morren, misschien wel schreeuwen, maak nu niet de fout hem eruit te halen.
Na enige tijd zul je merken dat het geluid steeds trillender en zachter wordt, de pup gaat nu slapen.
De 1e dagen is het van groot belang niet te reageren op je pup als hij in de bench is, dus niet spreken met en ook niet kijken naar.
En dat geldt natuurlijk ook voor alle mensen die in huis komen.
De bench is zijn hol, en daar geldt rust, ook in de natuur werkt dat zo, iedere verstoring in zijn rust wordt door de pup als bedreigend ervaren.
Aan de andere kant, als de pup niet rust, wordt iedere vorm van contact als zodanig ook ervaren, alleen kan de pup er niet uit…dit geeft frustratie dus niet doen.
De 1e week is het ook belangrijk dat de pup geen contact heeft met de fokker, dus ga niet gezellig op de koffie, wacht een weekje.
Je zult zien dat na die week, de pup veel meer gericht is op jou als op de fokker, en zo hoort dat ook.
Jouw gedrag naar de pup toe in de komende weken zijn bepalend voor de band die je met je hondje kan gaan krijgen.
De pup heeft al heel veel mensen en dieren gezien en daar ook contact mee gehad, dus dat is de komende weken niet meer nodig.
Wat wel nodig is, is dat de pup waarlijk contact met zijn baas krijgt, en het wel in een 1 op 1 situatie, dus laat oma, de buurvrouw en weet ik veel wie gerust eens kijken, maar beperk het tot een minimum.
Zij hoeven allemaal niet te leven met de pup, en de pup ook niet met hen, dat voorrecht is aan jou en je pup.
En hier speelt het gebruik van de bench een zeer grote rol in.
De bench, dat is rust, daar waren we het al over eens.
Uit de bench, dat is aktie, dat kan ik je verzekeren.
Probeer die aktie altijd te gieten in een dusdanige vorm dat er interactie is.
Dus, uit de bench betekent spel, in de vorm van aandachtsoefeningen, altijd kort van duur, en nooit langer dan de tijd die de pup aandacht aan jou besteedt.
Laat je pup uit de bench, neem hem en zijn knuffel mee naar buiten en laat hem eerst even plassen en eventueel poepen.
Kies altijd een veilige plek, dus een plek waar hij alles mag, niets kapot kan maken, en zeker zichzelf niet kan kwetsen.
Geef je hondje de ruimte en laat hem lekker snuffelen, daarna probeer met je stem, de fluit, de knuffel en je gedrag (lekker gek doen is een must) je pup bij je te halen, als hij komt, dan is het feest natuurlijk.
Zodra hij er zijn neus vol van heeft zal hij ook niet meer komen, dat is de tijd waarop de pup weer de bench in gaat.
Ga niet achter hem aan vangen, maar zorg ervoor, weer met je stem, fluit, knuffel of gek gedrag, dat de pup naar jou komt.
Beloon hem uitbundig, en draag hem naar de bench, daar leg je weer zijn knuffel, eventueel een brokje, en de pup, deurtje dicht en negeren maar weer.
Dit ritueel zal in de 1e week veelvuldig herhaald worden, soms wel 20 of zelfs meer keren per dag.
De frequentie zal, bij consequent volhouden van het patroon, steeds lager worden, en de tijd dat de pup uit de bench is, steeds langer.
Er is geen vuistregel in de frequentie, en de tijd buiten de bench, je kunt niet zeggen dat je hondje met 7 weken 3 minuten per keer, met 8 weken 4 minuten per keer enz. uit de bench is, iedere hond is hier verschillend in, het is jouw taak als baas om in te grijpen als de aandacht er niet meer is voor jou.

Je zult ook merken dat de 1e maanden de benchtraining van een leien dakje gaat, en dan “ineens” je hondje in opstand komt.
“ineens” bestaat niet in hondengedrag, dus ook niet vwb het verblijf in, en buiten de bench.
In alle gevallen is het dan toch zo dat je aandacht voor jouw hondje is verslapt, je hondje raakt dan gefrustreerd en zal dat laten blijken, in de bench met gemor en geschreeuw, buiten de bench met negatief aandacht vragen (in de handen bijten e.d.)
Dan is het dus weer hoog tijd voor terug naar af, trek jezelf aan de oren, en wees weer consequent in je gedrag!!
Je zult zien dat het leed dan weer snel geleden is.

De tijd buiten de bench.

Maar al te vaak hoor ik de opmerking:

“Maar zo wordt mijn hondje toch niet sociaal?
Hij mag niet met andere honden spelen, hij mag niet aangehaald worden door andere mensen….nee dat is volgens mij de weg naar een a-sociale, angstige hond.”

Niets is minder waar, mits de pup in zijn 1e levensweken goed gesocialiseerd is
Dit is cruciaal, een pup die opgegroeid is in een stal, zonder interactie met anderen dan zijn moeder en nestgenoten, heeft een enorme achterstand opgelopen, die helaas ook niet meer volledig in te halen is.
Met zulke hondjes kun je geen 1 op 1 training doen, dat kan wel, maar dan is de kans op een angstig hondje groot.
Vandaar ook het hele voor-verhaal, de 1e 7 levensweken van de pup.

Puppen die hun 1e levensweken in een zeer variabele doch veilige leefomgeving hebben doorgebracht, met veel mensen en dieren om zich heen, zijn zeer vrij in hun gedrag, kennen enkel gezonde angst en zijn zeer nieuwsgierig naar alles wat nieuw is, ze hebben immers geleerd dat alles wat nieuw is, ook leuk is, en dat, als het even niet zo leuk is, jij er bent.

Waar het vervolgens het 1e levensjaar om gaat is heel simpel, zijn vertrouwen in jou, en jouw vertrouwen in je pup dient te worden versterkt.
Een hond heeft duidelijke grenzen nodig in zijn leven, daar doet hij alles voor, dat is zijn leven.
Je doet je hond geen plezier met versoepeling van grenzen, hij wordt daar enkel onzeker van, en zal proberen de grenzen opnieuw te bepalen.
Als je in zijn 1e levensjaar intensief met je hondje bezig bent, zul je daar de rest van jullie gezamenlijke leven de vruchten van plukken, en je hondje dus ook.

Ik hoor ook vaak:

“Tja, maar jullie hebben ook getrainde honden”

Wat is nu training?
Een goede training begint bij een goede opvoeding, en, juist ja, de vertrouwensband tussen jou en je hond.
Onze honden zijn inderdaad getraind, voor de jacht, maar als ik de verhouding werken(jagen) en gewoon “hond” zijn bekijk, dan kom ik op misschien 10% werken uit, de rest van hun leven brengen ze net zo door als alle andere honden.
Onze honden zijn gewoon graag bij ons, ze vertrouwen volledig op ons gedrag, en dat is wat zo duidelijk zichtbaar is voor anderen.

En dat is iets dat iedereen kan bereiken met zijn hond…en misschien is onze manier wel een die jou ook aanspreekt.

Veel succes
Brigitte

Dorette&Toosje

Ongelezen berichtdoor Dorette&Toosje » 29/09/07 12:20

:applaus: Deed iedereen het maar zo als jij hebt beschreven. Dan waren er een stuk minder "verknipte"honden op de wereld.
Klasse geschreven Brigitte, bedankt.


Terug naar “Opvoeding”