Broodfokkers

Plaats hier informatie en vragen over alle hondenactiviteiten die niet onder een andere categorie vallen.
Gebruikersavatar
Nino&Toosje
Speurneus
Speurneus
Berichten: 3249
Lid geworden op: 12/02/09 19:05
Locatie: Drenthe

Broodfokkers

Ongelezen berichtdoor Nino&Toosje » 20/02/09 22:00

Hoe herken je een broodfokker?
Broodfok is een groot probleem. Een broodfokker zal proberen om zijn of haar klanten te laten denken dat ze met een professionele fokker te maken hebben. Broodfok Pups, via www.broodfok.be Desondanks zijn er nog genoeg punten waarop je kunt herkennen of je met een broodfokker te maken hebt.
Allereerst is er de advertentie. Een legitieme handelaar hoeft zijn pups 9 van de 10 keer niet via een website als Marktplaats of Speurders te verkopen. Zijn pups zijn meestal bij de geboorte al besproken. Wil je toch via Marktplaats een pup gaan bekijken? Kijk dan eerst of de handelaar meerdere advertenties heeft. Klik hiervoor op 'Bekijk alle advertenties van adverteerder', wat rechts boven de advertentie staat. Heeft de adverteerder meerdere hondenrassen in de 'aanbieding'? Juist, dat is een broodfokker.


Enkele kenmerken van een broodfokker zijn:

* Een broodfokker fokt pups voor het geld. Vaak zegt hij dat hij het doet omdat het "leuk" is of goed voor de kinderen om een geboorte te zien.
* Hij (of zij natuurlijk) fokt meestal met meerdere teefjes en 1 of 2 reuen die hij gebruikt om al zijn teefjes te bevruchten (dat spaart dekkosten uit).
* Is vanuit het niets begonnen met het ras, heeft meteen meerdere honden (zowel jonge als volwassen) aangeschaft en zet onmiddellijk meerdere nesten per jaar op de wereld.
* Geeft geen garantie op gezondheid, behalve misschien een bewijs van inentingen en soms een dierenartsverklaring.
* Een broodfokker zal de pup verkopen aan iedereen die de prijs ervoor betaalt, ook al is de koper ongeschikt.
* Hij/ zij kan geen hulp bieden als er een probleem ontstaat, of wil dat niet.
* Een broodfokker zal zich niet vertonen op een show om zijn honden door een keurmeester te laten beoordelen op raskenmerken, fokker vind dit niet nodig want hij fokt alleen huishonden en geen showhonden.



Hoe weet ik of ik met een broodfokker te maken heb?
Mocht u denken met een legitieme fokker te maken te hebben en u bent bij hem of haar thuis? Ook hier kunnen enkele kenmerken verraden of u met een broodfokker te maken hebt of niet.

* Puppies vertoeven vaak in geïmproviseerde ruimtes, soms onhygiënisch. Dit wijst er meestal op dat de fokker geen lange termijn investeringen wil doen en geen interesse heeft in het goed socialiseren van een pup. Maak dat je wegkomt als je grote kratten in een schuur ziet.
* Wil soms niet het hele nest en /of de moeder laten zien. Als de moeder niet aanwezig is, ga dan nooit tot koop over.
* De prijzen van een broodfokker zijn laag, want hij moet snel weer van de pups af want het volgende nest is alweer onderweg. Een goede pup met stamboom is duurder, maar vergeet niet dat de kosten van een dierenarts (broodfokkers letten niet op erfelijke ziekten, vlooien, schurft en andere ziekten) veel hoger zullen zijn.
* Een broodfokker weet weinig van de achtergrond en geschiedenis van een ras, de rasvereniging of de rasstandaard, vind dat ook niet nodig want hij fokt alleen voor de lol (=geld). Test hem of haar gewoon. Een juiste fokker zal honderduit over het ras vertellen.
* Een fokker moet weten wat de term/ziekte Patella luxatie inhoudt en zelf de dieren kunnen controleren op deze ziekte, of de dieren willen laten nakijken door een dierenarts.


Ten slotte, als u denkt 'ik zal deze pup wel redden uit de klauwen van de broodfokker', doe dit niet! U maakt de broodfokker er alleen maar succesvoller mee, hij heeft dan immers weer een pup verkocht!!



Bron: internet

Gebruikersavatar
Lupos
Speurneus
Speurneus
Berichten: 3756
Lid geworden op: 19/11/08 08:50
Locatie: Moordrecht
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Lupos » 21/02/09 15:44

Nog een belangrijk punt vergeten:
- een broodfokker heeft zijn verhaal vrijwel altijd klaar. Hierdoor voel je je snel gevleid of denk je een veilige weg te kiezen. Ze hebben een helderde reden om zonder stamboom te fokken, of niet de moeder te laten zien. Ook beloven ze vaak vanalles: gezondheid, karakter en garanties.
- een broodfokker kan wel degelijk stamboom honden fokken en ze zelfs uitbrengen op (sommige) shows. Ook hierbij zul je weer moeten graven en spitten om de waarheid boven tafel te krijgen. Door de gehaaide methodieken zorgen doorgewinterde broodfokkers dat ze niet opvallen, maar het wel zijn.
- op de website zetten dat ze aangesloten zijn bij de rasvereniging hoeft niet altijd op waarheid te berusten!

Hoe weet je nu dat je te maken hebt met een goede fokker?
- Check bij de rasvereniging of (en hoe) de fokker die je op het oog hebt, bekendstaat
- Check bij de raad van Beheer of de fokker is aangesloten zoals hij stelt.
- Bekijk de originele papieren van de ouderhonden: gezondheid én stambomen
- Kijk hoeveel honden de fokker heeft: in welke leeftijd zitten deze honden, en hoeveel nesten fokken ze per jaar?
- Bekijk hoe de honden gehuisvest zijn: schoon, goed gevoed, vacht, ogen, gedrag?
- Vraag uitgebreid hoe ze de pups gaan socialiseren, want een goeded fokker zal het alleen maar leuk vinden als je veel informatie wilt. Een goede fokker vindt doorvragen helemaal niet erg. Het ontwijkend antwoorden op vragen moet je alert maken: waarom wordt een antwoord ontweken?
- Hoeveel nestjes heeft de teef gehad en hoe oud is ze?
Afbeelding

http://www.labradorforum.nl/hij-wil-dat.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Cial (Excalibur Cial V.t. Jagersgilde) 22-03-2012

SaLi

Ongelezen berichtdoor SaLi » 19/07/10 19:50

Helaas hebben wij een Sharpei uit de broodfok. Hij is echt héél erg ziek geweest (bijna dood geweest). Gelukkig hebben wij hem op kunnen lappen en is het weer een vrolijk hondje.

Ik zie hem helaas niet zo vaak, want Miko woont bij mijn zusje.

ryan

Ongelezen berichtdoor ryan » 25/07/10 10:05

SaLi schreef:Helaas hebben wij een Sharpei uit de broodfok. Hij is echt héél erg ziek geweest (bijna dood geweest). Gelukkig hebben wij hem op kunnen lappen en is het weer een vrolijk hondje.

Ik zie hem helaas niet zo vaak, want Miko woont bij mijn zusje.


wat grappig dat je ook een sharpei hebt .
Voordat onze King in ons leven kwam hebben we altijd sharpeis gehad.
Inderdaad ook een sharpei of vooral een sharpei is een aanwinst voor een broodfokker. Ze zijn erg duur en vooral een aantal jaren geleden een mode hond.Ik heb veel leed gezien in die tijd maar het geldt natuurlijk voor ieder hondenras .
vaak genoeg mensen gewaarschuwd dat als ze een hond wilde eerst moesten informeren bij de nederlanse vereniging voor een fokker en dat ze veelal toch duurder uit zijn met medische kosten dan dat ze een hond aanschaffen die aangesloten is bij een rasvereniging maar mensen kijken vaak alleen naar de verkoopprijs . Broodfok moest in Nederland veel harder aangepakt worden maar helaas is dat nog niet het geval.

Mirjam66

Ongelezen berichtdoor Mirjam66 » 21/02/11 11:43

Hallo allemaal,
Wij zijn 2de eigenaar van een prachtige Fox Red, die zoals nu blijkt, waarschijnlijk bij een broodfokker vandaan komt....
Wij hebben hem overgenomen van de 1ste eigenares toen hij 11 maanden oud was omdat zij hem niet aan kon ( hij is groot en sterk)
Het was liefde op het eerste gezicht! Gelukkig van beide kanten.
Van de vorige eigenares begrepen wij dat hij een slechte start had gemaakt,als pup verschrikkelijk aan de diarree.
Inmiddels is Barney bijna 2 jaar bij ons, topfit en gezond, dus wij hebben geluk gehad.Ik weet niet of ik de fokker mag vermelden, maar zou graag in contact komen met mensen die daar ook hun Lab vandaan hebben en misschien een broertje of zusje van Barney hebben.

groetjes,
Mirjam

renate
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2197
Lid geworden op: 13/02/09 08:43
Locatie: Rijen

Ongelezen berichtdoor renate » 21/02/11 13:01

wat een goed geschreven stuk Dorette en Lupos :klasse:
Hopelijk zijn mensen verstandig om niet bij een broodfokker te kopen nu ze dit lezen en de kenmerken zien van wat een broodfokker is.

Onze DH komt ook van een broodfokker. Hij was 4 maanden en te "oud" om nog te kunnen verkopen als lief, klein pupje. Hij werd aangeboden aan mijn vriend die in eerste instantie weigerde. Het maakte die man niks uit want het zou toch niet lang meer duren of hij was er niet meer :evil:
Onze Ghost zat op een stukje van 3 bij 3 meter in een koeienstal. Hij was al een flinke jongen voor zijn leeftijd en niet echt meer zo een lieve puppie om nog te verkopen :evil:
Mijn vriend heeft mij gebeld en we samen besloten om hem mee te nemen. We hebben voor hem niks betaald, dat hoefde ook niet het was toch "maar" een afdankertje bij hun.

Hij is nu bijna 3 jaar en we merken aan hem heel goed dat hij als kleine pup geen contact heeft gehad met mensen en honden. Hij woog nog maar 11kg en moest voor zijn grote eigenlijk al 20kg wegen. Zijn voorpootjes zijn doorgezakt, hij heeft dus een soort van platvoetjes voor. Hij heeft hier gelukkig geen pijn of last van. Ook zijn gebit is zeer slecht, zijn 2 voorste tanden zijn al bijna helemaal weg gesleten omdat hij een zacht gebit heeft.
Zijn gedrag is niet wat je van een herder kan verwachten. Hij is contact "gestoord". Buiten vertoont hij angst/agressie naar andere honden ( vaak grote honden ). We hebben een heel deel van zijn gedrag eruit gekregen behalve het uitvallen tegen andere honden. Als hij aan een lange lijn loopt krijg je geen contact met hem, hij valt dan niet uit naar andere honden maar loopt alleen maar rondjes om je heen, andere honden durven niet in zijn buurt te komen als hij zo doet en je kan ook nergens zijn aandacht mee trekken.

Zijn gezondheid is goed maar ik merk dat hij geestelijk niet is zoals een hond hoort te zijn. Neemt niet weg dat hij een prachtige lieve hond.
In huis en tuin voelt hij zich goed en happy maar daar buiten vind hij het niks.

Gebruikersavatar
Aileen
Speurneus
Speurneus
Berichten: 5682
Lid geworden op: 05/03/04 15:41
Locatie: Sittard
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Aileen » 22/02/11 12:30

Lucky (tibetaanse terrier) komt ook van een broodfokker.

In de eerste instantie zouden we gaan kijken voor een malthezer. Bij de fokker aangekomen gingen we naar het nest puppy malthezers kijken. Er waren in het bijgebouw 2 nesten malthezers. Ene nest is 7 weken oud en zaten in het werpkist en het andere nest van 3 weken, ook in het werpkist.

Het zag er wel verzorgd uit, alleen zagen we geen moederhond(en). Later zagen we lucky ook lopen in het bijgebouw. Hij was erg rustig, begroette niemand. Hij was al 12 weken oud. Toen we 'm zagen vonden we hem meteen erg leuk. We kenden het ras niet, na wat uitleg besloten we hem te willen hebben.
We vroegen nog naar de moederhond. Hij zei ons dat die niet verstoord mocht worden omdat ze lag te rusten.

ONZIN dus!! Met Lucky hebben we in het eerste jaar veel gezondheidsproblemen gehad.

Inmiddels weet ik dat die broodfokker een website heeft en daarop zijn verschillende rassen te zien.


Veel broodfokkers zijn aangesloten bij VBK: http://www.kennelhouders.org
Afbeelding
Het is hier nog steeds zo stil zonder jou...
Ik heb 14 jaar en 8 maanden lang zo intens van je genoten.


Terug naar “Algemeen”